dijous, 2 de juliol de 2009

Post #13: El disseny gràfic a les eleccions europees (a Catalunya), segona part


Seguint el meu desastrós ritme d'actualització de continguts d'aquest bloc, avui retorno a la càrrega amb el repàs al disseny gràfic de la campanya de les europees passades, ara que ja és un tema completament intranscendent.
Com que és un tema que només desperta interès (i poc) durant els dies de campanya, serà una mica més complicat enfocar-lo, però es farà el possible.


CiU: Ramon Tremosa

La jugada de CiU amb Tremosa ha estat força hàbil. D'una banda ha fet un pols amb Esquerra presentant l'únic candidat que -a nivell català i en clau catalana- estava a la seva alçada, i els va sortir prou bé (de fet el van presentar abans que ERC, i molts hauriem preferit que tant ell com en Junqueras hi anessin de bracet a Europa, però això ja és un altre assumpte, una estratègia que ens reservem per un altre dia). D'altra banda, CiU s'ha tret de sobre un d'aquells personatges que li pot resultar incòmode en determinats contextos de connivència amb l'enemic i sectors espanyolistes de la coalició, tot allunyant-lo de l'epicentre del terratrèmol.
De fet, si consulteu la pàgina web Convergència i Unió (www.ciu.cat) no veureu cap referència al candidat, ni tan sols als blocs i pàgines referenciades a la portada, on si que apareix -en canvi- Xavier Trias. Aposta estratègica doncs.Anem al gra! El cartell de Tremosa és terriblement convencional. No conservador, compte: val a dir-ho, intenta arriscar-se i aportar tocs de modernitat, però massa vistos ja.
M'explico:
D'una banda, a dalt, un gran "ARA" -eslògan suat- encapçala el cartell i actua alhora d'aura/corona d'espines del candidat, un Tremosa que ha estat fotografiat amb cara de bon noi, una candidesa allunyada de l'ira continguda que emprava en els seus encesos escrits de crítica econòmica i fiscal a l'estat espanyol, als quals ens tenia gratament avesats abans d'esdevenir candidat de CiU a les europees. Una llàstima.
Seguidament, veiem adherit un "CAT", com aquells que molts enganxen a les matrícules edls seus vehicles, tot desafiant la prohibició, cosa que dóna un toc de transgressió un pèl extravagant i alhora ens evoca una imatge familiar per a molts. Una autèntica llàstima que CiU, durant els seus nombrosos anys de govern a la Generalitat, no aconseguís ni el distintiu nacional ni el principatí, ni li interessés gaire aquesta exhibició folklòrica.

Ja hem parlat de l'aspecte del candidat, val a dir que el seu nom apareix força petit i a mà dreta del seu rostre. una indirecta? En tot cas es refia de la campanya publicitària del partit per fer-lo conegut, un risc a tenir en compte.
Si fins ara no hem vist cap sorpresa, la resta del cartell tampoc ens sorprendrà. Bé, una mica. "Suma +" (deixant a banda que els d'Unió devien estar convençuts que aquest home restava, més que sumar) sembla ben bé un plagi del logotip del diari Avui, tant per la tipografia emprada com pel signe "+". Altre cop, s'intenta buscar referents que resultin familiars al votant? Estem parlant del mateix dissenyador? Especulacions al capdevall, però estranyament sospitoses. No em feu cas.

Finalment, dos detalls: En primer lloc, l'hibridació del logo del partit amb la bandera europea és nova en la trajectòria de les europees del partit (podeu trobar els cartells de campanyes anteriors aquí) però força lògica i natural tenint en compte el color d'aquest: jugada intel·ligent i que en certa mesura s'assembla a la incorporació de la senyera a la part baixa, tot i que substituïda pels estels grocs. Aviam si els agrada i a les properes espanyoles hi posen al bandera de l'estat veí.

En segon i darrer lloc, el que no és nou són els colors del cartell. El blau ja el coneixem, però el taronja també. Recordem que aquesta combinació de colors ha estat també utilitzada per Partit Popular en moltes ocasions, però també Guardans el va utilitzar de fons quan aquesta es va estrenar com a referent visual del partit. Sembla ser una tendència relativament popular a Europa entre els partits liberals i conservadors, cosa que es deu associar amb certs tòpics del segle passat en termes de disseny. Agraïm des d'aquí que Xavier Trias, a Barcelona, tingui dissenyadors més atrevits i no tant carques -cosa que contrasta, dit sigui de pas- amb el que representa la seva persona.

Ah, me n'oblidava! El seu cartell va ésser l'únic que no es va arribar a penjar físicament al carrer el primer dia per part del candidat. Es veu que ho van fer de forma virtual, i és que aquests de CiU són pijos fins i tot per embrutar-se les mans! ;-)
Crec que no em deixo res. Aviat, més!

3 comentaris:

Roger ha dit...

/me observa com en Toni bufa la pistola encara fumenjant...

Uooooooooooooo quanta canya! Molt bé molt bé! Ho subcric tot.

Una cosa més: el "suma +" també està fet amb la intenció de dir "suma't", fet que en català és una greu falta d'ortografia, escrita i parlada. Una mica en la línia dels cartells que van fer una vegada que deien "Mas per Catalunya", que tot fent una altra falta per jugar amb el nom del candidat volien que els catalans, que devem ser dislèxics, entenguéssim "Més per Catalunya".

Toni Jover ha dit...

Bona observació Roger, merci!
Sort que amb en Guardans no van fer cap broma fàcil, de l'estil "Guarda'ns un lloc a Europa"...

Pere Sàbat ha dit...

Ostia Toni, aquesta última és ja per retirar-se!!! hehe